Edukacija: Motivacijski intervju u zdravstvu i socijalnoj skrbi Što je motivacijski intervju, kako ga provoditi i koja je njegova korist? | Naklada Slap

Motivacijski intervju u zdravstvu i socijalnoj skrbi
Što je motivacijski intervju, kako ga provoditi i koja je njegova korist?

Predavač: dr. sc. Lovorka Brajković
Maja Vučić, prof.
Vrijeme održavanja: 9:00 - 17:00 sati
Mjesto: Miramarska cesta 105, Zagreb
Program: Program
Cijena: 193,75 €
Napomena: Na dan održavanja edukacije polaznici mogu kupiti knjigu William R. Miller i Stephen Rollnick Motivacijsko intervjuiranje - Pripremanje ljudi za promjenu uz 30% popusta.
→ Obavijestite me o sljedećem terminu održavanja
Komunikacija je neophodan dio zdravstvene i socijalne skrbi te je prepoznato da je dobra komunikacija ključna za uspostavljanje adekvatnog odnosa. Motivacijski intervju je poseban oblik savjetovanja koji je inicijalno razvijen 1983. godine, a devedesetih godina prošlog stoljeća svoje mjesto nalazi na svim mjestima gdje rade pomagačke struke.

Motivacijski intervju ne koristi namjerno konfrontiranje, već se klijentu postavljaju dva ključna pitanja: Koju dobit imate od sadašnjeg ponašanja? i Koji su rizici sadašnjeg ponašanja?

Motivacijski intervju ima za cilj savjetovati klijenta da sam pronađe argumente i motivaciju za promjenu, te da sam iznađe razloge i potrebe koje želi zadovoljiti. U motivacijskom intervjuu najčešće se koristi pristup usmjeren na osobu. U njemu se surađuje s klijentom, pri čemu ga se ne nagovara, nego se s njim pregovara. U procesu intervjua stručnjak sluša više nego priča, potičući na taj način unutarnju motivaciju klijenta, bez nametanja vlastitih rješenja.

Cilj edukacije je upoznati polaznike s osnovama i idejom u podlozi provođenja motivacijskog intervjua te im pružiti osnovne tehnike za njegovo provođenje u sklopu zdravstva i socijalne skrbi. Polaznici će osvijestiti vlastite komunikacijske stilove, naučiti nedirektivne stilove komuniciranja, naučiti prepoznati potrebe klijenata i zastoje u motivaciji, naučiti kako učinkovito postavljati pitanja (otvorenog i zatvorenog tipa) i kako se nositi i kako razriješiti otpore u promjenama.
Dodatne informacije
Edukacija je namijenjena psiholozima, logopedima, socijalnim pedagozima, socijalnim radnicima, medicinskim sestrama, fizioterapeutima i ostalim stručnjacima u području zdravstva i socijalne skrbi.