Sestrinske dijagnoze | Naklada Slap

Sestrinske dijagnoze

Definicije i klasifikacija 2018.-2020.

T. Heather Herdman, Shigemi Kamitsuru

Ur. hrvatskog izdanja: Snježana Čukljek

  • Format: 14,8 x 22,8
  • Uvez: Meki uvez
  • Opseg: 496 str.
  • ISBN: 978-953-191-913-5

  • Redovna cijena: 49,06 €
Sestrinske dijagnoze predstavljaju standardizirani sestrinski jezik – sestrinsku terminologiju i omogućavaju definiranje područja zdravstvene njege, definiranje sestrinske prakse takvom kakva jest i omogućavaju razlikovanje zdravstvene njege od medicine. Dijagnoze u zdravstvenoj njezi olakšavaju komunikaciju, potiču dokumentiranje zdravstvene njege i razvoj sestrinske profesije i jedino su medicinske sestre ovlaštene za postavljanje i tretiranje sestrinskih dijagnoza.

S prijevodom Sestrinskih dijagnoza – definicije i klasifikacija 2018.-2020. po prvi put u Hrvatskoj je medicinskim sestrama na hrvatskom jeziku u cijelosti dostupna klasifikacija sestrinskih dijagnoza. U ovom, 11. izdanju taksonomija donosi sve 244 dijagnoze. Pojedine dijagnoze već su nam odavno poznate, a s pojedinima se prvi put susrećemo jer se u klasifikaciji nalazi 17 novih dijagnoza. Neke od dijagnoza nisu prikladne za primjenu u našoj sestrinskoj praksi jer nadilaze naše kompetencije, no kako su sastavni dio klasifikacije, prevedene su i prenesene kako bi medicinske sestre bile upoznate s djelokrugom sestrinske prakse na globalnoj razini, jer to može s vremenom doprinijeti razvoju sestrinske prakse i u Hrvatskoj.

Knjiga Sestrinske dijagnoze – definicije i klasifikacija 2018.-2020. ne donosi samo popis sestrinskih dijagnoza već pruža i teorijsku podlogu za primjenu dijagnoza prilikom učenja i rada u svakodnevnoj sestrinskoj praksi. U knjizi je ukratko prikazan proces zdravstvene njege, te je naglasak stavljen na procjenu stanja i kliničko promišljanje.