Od duše do uma | Naklada Slap

Od duše do uma

Kratka povijest psihologije

Riccardo Luccio


  • Format: 14 x 21
  • Uvez: Tvrdi uvez s ovitkom
  • Opseg: 206 str.
  • ISBN: 978-953-191-817-6

  • Redovna cijena: 25,08 €


Htio sam govoriti o duši i njezinoj sudbini ne u odnosu na naše tijelo, već s obzirom na psihologiju, moju znanost, koja se upravo zove znanost o duši, ali koja već više od stoljeća ne govori o duši. Kroz ovu ću knjigu pokušati pokazati kako se psihologija utemeljila govoreći o duši (1. poglavlje); kako smo to pokušali izmjeriti (2. poglavlje); kako je to prestalo, kada je koncept duše, s institucionaliziranjem psihologije, postao neugodan i kako smo taj koncept pokušali ukloniti (3. poglavlje), tako da smo ga transformirali, jer ga nije bilo moguće ukloniti, u um, također razmišljajući o pronalaženju rješenja kroz analogiju čovjek-računalo (4. poglavlje). Kako je tražena još jedna analogija u prekrasnim obojenim slikama koje nam, čini se, govore sve o funkcioniranju mozga, a umjesto toga nam, vjerojatno, samo nastavljaju iznova pričati staru bajku o frenologiji, o funkcijama lokaliziranim u različitim dijelovima živčanoga sustava (5. poglavlje).

Riccardo LuccioPostoji priličan broj knjiga posvećenih povijesti psihologije. To su obično opsežni tekstovi s velikim brojem stranica i s različitim pristupima. Kako je većina tih knjiga američke provenijencije, povijest psihologije napisana iz vizure vrhunskog europskog intelektualca ima posebnu vrijednost. Osim toga, ne treba zaboraviti da je psihologija kao znanost i kao struka nikla u Europi.

Riccardo Luccio opredijelio se za kontinuirani prikaz pojmovnog razvitka psihologije, točnije razvitka njezinog predmeta, od pojma duše do suvremenog pojma uma. I, kako kaže sada „svjedočimo novoj prekretnici, diktiranoj napretkom neuroznanosti s pretjeranom težnjom prema lokalizaciji kognitivnih procesa“.

„Od duše do uma. Kratka povijest psihologije“ kondenzirani je tekst koji može napisati samo netko kao što je Riccardo Luccio koji ima vrlo široka znanja, od medicine, fiolozofije, matematike, povijesti znanosti te umjetnosti općenito. Zbog toga je taj tekst vrlo informativan, a mogu se naći i implicitna polemička mjesta, kao što je već i naslov prvog poglavlja „Izum psihologije“.

No, zašto se Riccardu Lucciu kad piše o psihologiji može posebno vjerovati. On nije učio psihologiju i osmišljavao njezin sadržaj samo iz knjiga, učio je od ljudi među kojima i s kojima je bio u vrlo različitim, pa i vrlo teškim prilikama.

Zbog toga ovaj tekst ima još jednu nezanemarivu značajku: diskretno, a katkada i sasvim otvoreno, pokazuje osobni odnos autora, uz ponešto skepticizma, prema onome čime se bavio cijeli život – psihologiji. Za njega akademska psihologija nije znanost za sebe, kao što u mnogome danas jest, već znanost okrenuta čovjeku.

(iz recenzije prof. emeritus dr. sc. Vladimira Kolesarića)Knjiga Od duše do uma: kratka povijest psihologije, koja je prvi put objavljena 2014. godine u Italiji, nagrađena je nagradom XI Sante De Sanctis kao najbolja monografija o psihologiji objavljena u Italiji te godine, a doživjela je i više naklada na talijanskom jeziku.