Bol - Adaptivni mozak i doživljaj boli | Naklada Slap

Bol - Adaptivni mozak i doživljaj boli

Dragutin Ivanec, Valentina Ružić, Koraljka Modić Stanke


  • Format: 17,5 x 24,5
  • Uvez: Tvrdi uvez
  • Opseg: 175 str.
  • ISBN: 978-953-191-865-7

  • Redovna cijena: 26,25 €


Bol je još uvijek veliki globalni javnozdravstveni problem. Broj ljudi u svijetu koji pate od boli ne smanjuje se u značajnijoj mjeri unatoč dostupnosti lijekova i metoda liječenja. Prema dosadašnjim istraživanjima i kliničkom iskustvu, multidisciplinarni pristup kroz multimodalno liječenje boli pokazao se najboljom opcijom. […] Dobra procjena boli te razumijevanje faktora koji utječu na doživljaj boli osnova je u planiranju najbolje terapijske opcije.

Ova je knjiga značajan doprinos stručnjacima i studentima u razumijevanju utjecaja raznih faktora, prvenstveno psiholoških, u doživljaju boli te donosi znanstveno utemeljeno objašnjenje upotrebe pojedinih mehanizama u kontroli boli.

(iz recenzije doc. dr. sc. Lidije Fumić Dunkić
Medicinski fakultet, Hrvatsko katoličko sveučilište; KBC Sestre milosrdnice)Ova znanstvena monografija ima niz odlika koje valja istaknuti, a to su: prikazi brojnih istraživanja, vrlo dobro organiziran tekst, zanimljivi primjeri, bogato istraživačko iskustvo autora u ovom području, razmatranje praktičnih implikacija istraživačkih nalaza i savjeti za primjenu dosadašnjih spoznaja u svrhu modulacije boli u medicinskim okruženjima i drugim životnim situacijama.

Knjiga će biti vrlo zanimljiva psiholozima i drugim stručnjacima jer detaljno i znanstveno utemeljeno obrađuje fenomen boli i njegovu povezanost s drugim psihološkim varijablama. Posebno bi bilo vrijedno da je pročitaju liječnici koji bi primjenom savjeta o načinima modulacije boli u svojem svakodnevnom radu s pacijentima mogli poboljšati i oporavak i subjektivni doživljaj boli kod osoba koje liječe, a time i njihovu kvalitetu života. No knjiga će sigurno biti zanimljiva i široj publici, čemu znatno pridonosi stil pisanja i način na koji su i vrlo složeni konstrukti objašnjeni jednostavno i uvijek potkrijepljeno zanimljivim primjerima, što je čini izuzetno čitljivom.

(iz recenzije prof. dr. sc. Meri Tadinac
Odsjek za psihologiju, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu)