Osjeti i percepcija | Naklada Slap

Osjeti i percepcija

E. Bruce Goldstein


  • Format: 21,5 × 28
  • Uvez: Tvrdi uvez
  • Opseg: 438 str.
  • ISBN: 978-953-191-567-0

  • Redovna cijena: 104,24 €
  • Akcijska cijena: 30,65 €
Najniža cijena u prethodnih 30 dana: 30,65 €


Najočitiji odgovor na pitanje "Zašto čitati ovu knjigu?" jest da je to zahtjev studijskog predmeta. Ali osim toga, postoje brojni drugi razlozi za čitanje ove knjige. U prvom redu, materijal će vas opskrbiti informacijama koje mogu pomoći u drugim predmetima, a možda čak i u vašoj budućoj karijeri. Ako planirate postati istraživač ili nastavnik u području percepcije ili bliskim područjima, ova će vam knjiga dati dobre temelje. Ustvari, brojna istraživanja o kojima ćete čitati proveli su istraživači koji su se uveli u područje percepcije pomoću ranijih izdanja ove knjige.

Materijal u ovoj knjizi važan je, također, za budući studij medicine ili sličnih područja, budući da se dobar dio naših rasprava odnosi na funkcioniranje tijela. Nekoliko medicinskih primjena koje ovise o znanju o percepciji sredstva su za obnovu percepcije kod ljudi koji su izgubili vid ili sluh te u tretmanu boli. Ostale primjene uključuju robotička sredstva koja se mogu koristiti u neuobičajenim okolinama, sustav prepoznavanja govora koji može razumjeti što netko govori te prometne znakove koji su vidljivi vozačima u različitim uvjetima.

Ali razlozi proučavanju percepcije prelaze mogućnosti korisne primjene. Budući da je percepcija nešto što stalno doživljavate, znanje o tome kako djeluje interesantno je samo po sebi. Kako biste procijenili zašto, promotrite što doživljavate upravo sada. Gledajući okolo vjerojatno ćete imati osjećaj da percipirate točno ono što je "tu vani" u okolini. Jedna od stvari koju ćete naučiti proučavajući percepciju jest da je sve što vidite, čujete, okusite ili njušite filtrirano mehanizmima vaših osjetila. To znači da je to što percipirate određeno ne samo "onim izvana" nego i svojstvima vaših osjetila. Taj je pojam fascinirao filozofe, istraživače i studente stotinama godina, a sada ipak ima više značenja zbog nedavnih napredovanja u našem razumijevanju mehanizama odgovornih za našu percepciju.

Drugi razlog za proučavanje percepcije jest što vam može pomoći da postanete svjesniji naravi vaših vlastitih perceptivnih doživljaja. Mnogo od svakidašnjeg iskustva koje uzimamo kao gotovu činjenicu – poput slušanja nečijeg govora, kušanja hrane ili gledanja slika u muzeju – može se procijeniti na dubljim razinama razmatrajući pitanja kao što su "Zašto nepoznati jezik zvuči kao neprekinuti tok zvuka, bez prekida između riječi?", "Zašto gubim osjet okusa kad uzimam nešto hladno?" te "Kako slikar stvara dojam dubine na slici?". Čitajući ovu knjigu neće biti samo odgovora na ova pitanja nego i na druga o kojima možda niste mislili, poput ovoga "Zašto ne vidimo boje u sumraku?" ili "Kako to da okolna scena ne izgleda da se kreće kada hodam kroz nju?". Stoga, iako ne planirate postati liječnik ili dizajner vozila-robota, nakon čitanja ove knjige steći ćete uvid u složenost i ljepotu mehanizama odgovornih za vaše perceptivno iskustvo, a možda čak i jaču svijest o svijetu oko vas.

Iz sadržaja: Uvod u percepciju; Uvod u fiziologiju percepcije; Neuroni i percepcija; Organizirani mozak; Percipiranje predmeta; Vidna pažnja; Percepcija boje; Percepcija dubine i veličine; Percepcija gibanja; Percepcija i djelovanje; Zvuk, slušni sustav i percepcija visine tona; Lokalizacija zvuka i zvučna scena; Percepcija govora; Kožni osjeti; Kemijski osjeti; Razvoj percepcije; Dodatak: Detekcija signala: postupak i teorija