Atkinson/Hilgard Uvod u psihologiju | Naklada Slap

Atkinson/Hilgard Uvod u psihologiju

Edward E. Smith, Susan Nolen-Hoeksema, Barbara L. Frederickson, Geoffrey R. Loftus, Daryl J. Bem, Stephen Maren


  • Format: 21,5 × 28
  • Uvez: Tvrdi uvez
  • Opseg: 796 str.
  • ISBN: 978-953-191-301-0

  • Redovna cijena: 104,24 €
  • Akcijska cijena: 30,65 €
Najniža cijena u prethodnih 30 dana: 30,65 €


Četrnaesto američko i prvo hrvatsko izdanje Uvoda u psihologiju, čiji su autori Atkinson i Hilgard, označava novo razdoblje ovog klasičnog udžbenika koji studente uvodi u psihologiju. Dugogodišnjim suradnicima Smithu, Bemu i Susan Nolen-Hoeksema, pridružilo se troje novih: Barbara L. Frederickson i Stephen Maren s Michigenskog sveučilišta te Geoffrey Loftus sa Sveučilišta Washington. Frederickson, Maren i Loftus unose u tekst novu perspektivu, iako oni zasigurno nisu novi u psihologiju, već su sve troje međunarodno cijenjeni istraživači i nastavnici. Naš tim autora sada uključuje stručnjake koji pokrivaju širok raspon našeg područja, od biološke psihologije, kognicije i percepcije do socijalne psihologije i psihologije ličnosti, od normalnog razvoja do psihopatologije. Svi autori su i nagrađivani istraživači koji daju stručne evaluacije glavnih problema i nalaza u psihologiji.

Klasično i suvremeno
Izuzetno je važno da studenti razumiju i cijene klasična ispitivanja koja čine temelje psihologije. Međutim, u suvremenoj psihologiji postoji golema količina inovativnih radova. U ovom izdanju prikazujemo većinu obećavajućih novih radova u psihologiji. Rezultat je sveobuhvatan i uzbudljiv pregled onog što je povijesno bilo najbolje u psihologiji i onog što je najbolje u novoj psihologiji.

Biologija, evolucija i kultura
U ovom izdanju Uvoda u psihologiju isprepliću se tri teme: biologija, evolucija i kultura. Iz ranijih smo izdanja zadržali naš naglasak na biološkim temeljima ponašanja, ali smo proširili prikaz biološki orijentiranih istraživanja na još nekoliko poglavlja. Opširnije smo prikazali i evolucijske perspektive u psihologiji. Tako smo, na primjer, dodali odjeljak o evolucijskoj psihologiji. Istaknuli smo evolucijsko značenje emocija, te uvrstili i tekst o evolucijskim teorijama ličnosti. Treći naglasak, koji se također provlači kroz cijelu knjigu, je na kulturi i različitostima.

Iz sadržaja: Priroda psihologije; Biološki temelji psihologije; Psihički razvoj; Senzorni procesi; Percepcija; Svijest; Učenje i uvjetovanje; Pamćenje; Govor i mišljenje; Motivacija; Emocije; Inteligencija; Ličnost; Stres, zdravlje i suočavanje; Psihički poremećaji; Liječenje psihičkih poremećaja; Društveni utjecaji; Socijalna kognicija; Dodatak: Statističke metode i mjerenje; Rječnik.