Svemoć i nemoć komunikacijskog procesa | Naklada Slap

Svemoć i nemoć komunikacijskog procesa

Priča o zelenom kvadratu i žutom šesterokutu

Lidija Arambašić


  • Format: 17 x 24
  • Uvez: Tvrdi uvez
  • Opseg: 520 str.
  • ISBN: 978-953-191-952-4

  • Redovna cijena: 61,32 €


Knjiga je namijenjena sadašnjim i budućim stručnjacima-pomagačima čiji se svakodnevni posao temelji na komunikacijskom procesu: psiholozima, socijalnim radnicima, logopedima, liječnicima i drugim zdravstvenim djelatnicima, (socijalnim) pedagozima, učiteljima, psihoterapeutima, rehabilitatorima. Primjerena je i laicima koji žele naučiti o komunikacijskom procesu i unaprijediti vještine komuniciranja, a korisna je rukovoditeljima, novinarima, komunikolozima i sl. Knjiga izvrsno spaja suvremene znanstvene spoznaje te praktične i primjenjive savjete. Zanimljiva je i dinamična, a napisala ju je vrsna i iskusna nastavnica koja zna kako potaći interes svojih čitatelja, čime im ne dopušta da ju ispuste iz ruku. Sveobuhvatna je i ne postoji ista ili slična knjiga na hrvatskom jeziku pa će zasigurno imati udžbeničku vrijednost. U knjizi možete otkriti pregršt vrlo korisnih savjeta i preporuka koje pogađaju točno ono što je potrebno za poticanje plodonosne komunikacije.
(iz recenzije prof. dr. sc. Nataše Jokić-Begić)

Knjiga je odličan prikaz primjene jasne komunikacije u praksi. Svaki djelić teksta ovdje je s razlogom – ništa nije suvišno ili uvršteno da bi se popunile stranice. Autorica svakom pojmu pristupa problemski, razrađuje ga s različitih strana i čitatelja neprekidno poziva da iznesene sadržaje poveže s vlastitim iskustvom ili razmotri svoj stav i mišljenje o njima. Knjiga nije dosadan metodički priručnik koji uzimamo u ruke radi podsjećanja na način izvedbe neke tehnike, uz preskakanje teorijskih dijelova jer su oni i tako uvijek isti. Ona je odraz autorice – živopisna je, šarena, nepredvidljiva, šokantna, zabavna i ozbiljna, analitična i "posložena". Čita se u dahu, iščekujući što će se otkriti ili prepoznati na sljedećoj stranici. Najvrjednija kvaliteta ovog udžbenika povezanost je sa stvarnim životom i iskustvom sviju nas, mogućnost prepoznavanja i preispitivanja vlastita ponašanja, te pomoć u unaprjeđivanju vlastita rada i kvalitete privatnog života. Nadam se da će što više stručnjaka i laika čitati ovu knjigu i da će briga o kvaliteti komunikacije – u stručnom pomagačkom radu i u svakodnevnom životu, postati neizostavan dio obrazovanja u Hrvatskoj.
(iz recenzije prof. dr. sc. Željke Kamenov)

Knjiga je napisana jasno i pregledno, a tekst se, iako stručan i bogat, čita s lakoćom, jer se obraća direktno i jasno komunicira s čitateljem. S obzirom na to da je knjiga nastala na temelju autoričina životnog i profesionalnog iskustva u proučavanju raznolikih komunikacijskih procesa i u poučavanju o njima, autorica s lakoćom uspostavlja osobni kontakt s čitateljima, što je spisateljski stil tako jedinstven u našoj znanstvenoj i stručnoj literaturi, karakterističan za prof. dr. sc. Lidiju Arambašić. To mogu samo one autorice i autori koji u svom radu postižu autentičan spoj osobnog integriteta, odgovornosti i stručne utemeljenosti, uz humanističku potrebu za primjenom i dijeljenjem znanja s javnošću i generacijama koje dolaze.
(iz recenzije doc. dr. sc. Brune Proface)