Uvod u seksualnu medicinu | Naklada Slap

Uvod u seksualnu medicinu

Udžbenik za studente i liječnike

Goran Arbanas


  • Format: 20,5 x 27,9
  • Uvez: Tvrdi uvez
  • Opseg: 172 str.
  • ISBN: 978-953-191-948-7

  • Redovna cijena: 36,79 €


Ideja autora da stvori koherentno djelo u potpunosti je ostvarena i ono s razlogom zadovoljava i najstrože kriterije udžbeničkog štiva. U didaktičkom smislu ono je izvrsno sredstvo za učenje, kako za studente, tako i za liječnike, psihologe, medicinske sestre i druge stručnjake, ali i za osobe sa seksualnim smetnjama i njihove partnere. I na kraju, za znatiželjnike i one koji zaziru od ovakvih tema. U hrvatskoj psihijatrijskoj i medicinskoj literaturi općenito nema puno knjiga (osobito udžbenika) iz područja seksualne medicine. Knjiga “Uvod u seksualnu medicinu” uspješno nadomješta taj manjak. Ona je štivo koje će postati nezaobilazno u tom području jer sve što bude objavljeno o toj temi u hrvatskoj stručnoj i popularnoj literaturi referirat će se na ovu knjigu. Bit će dugo čitana i citirana, što svakako zaslužuje.
(prof. dr. sc. Dražen Begić, specijalist psihijatrije, subspecijalist biologijske psihijatrije)

Udžbenik “Uvod u seksualnu medicinu” obrađuje područje koje u domaćoj literaturi nije do sada cjelovito prikazano u ovakvom didaktičkom obliku. Opisujući temu o kojoj se tijekom studija medicine, a i kasnije u praktičnom radu nedovoljno govori, autor je napisao udžbenik u kojem će i studenti i doktori medicine moći pronaći odgovore na pitanja i dileme iz područja seksualne medicine, a što je još važnije, kako pristupiti i razumjeti pacijenta.
(doc. dr. sc. Vladimir Mozetič, specijalist urologije, subspecijalist andrologije i urološke onkologije)

Važnost seksualnog života, i puno općenitijih osjećaja zadovoljstva ili nelagode koji iz njega proizlaze, teško je precijeniti, otprilike kao i važnost sna ili probave. Pa ipak, malo tko će se sjetiti i smoći hrabrosti govoriti o svojim spolnim preferencijama i uzusima. Arbanasovo najnovije djelo zasigurno ima puno šire značenje od uvoda u seksualnu medicinu koji je namijenjen prvenstveno liječnicima i medicinskim sestrama, psiholozima i fizioterapeutima, zapravo se radi o moćnom alatu u rušenju tabua koji nepotrebno opterećuje naše društvo kao i većinu polumodernih ili pseudomodernih društava. Naša seksualnost uvjetuje naš individualni, partnerski, obiteljski i društveni život: njezini poremećaji, stoga, mogu dovesti do dalekosežnih promjena u našem stavu prema sebi i drugima, našem radnom učinku i doprinosu zajednici.
(prof. dr. sc. Amir Muzur, redoviti profesor u trajnom zvanju)

Seksualna medicina je interdisciplinarno područje, u velikoj mjeri zanemareno, u najvećoj mjeri zbog izostanka edukacije liječnika, kojima se primarno obraćaju ljudi koji pate od ovih poremećaja. Na ljudsku seksualnost utječu brojne bolesti, uzimanje ljekova, ali i stavovi, uvjerenja, odgoj, moralne norme sredine u kojoj čovjek živi. Ovaj udžbenik pokazuje čitatelju da su svi navedeni parametri bitni za razlikovanje zdravog od bolesnog. Brojnim primjerima iz prakse te upućivanjem na rješenja, naučeno iz ovog djela čini sadržaj koji je odmah primjenjiv u praksi. Dodatno, ovo je prvi udžbenik iz seksualne medicine napisan na hrvatskom jeziku. Djelo je napisano jezično i konceptualno korektno, sadržaj je napisan pregledno i jasno te u potpunosti ispunjava zahtjeve znanstveno-nastavne literature.
(prof. dr. sc. Dinka Pavičić Baldani, specijalist ginekologije, subspecijalist ginekološke endokrinologije, humane reprodukcije i menopauzalne medicine)