Neverbalna komunikacija u ljudskoj interakciji | Naklada Slap

Neverbalna komunikacija u ljudskoj interakciji

Judith A. Hall, Mark L. Knapp


  • Format: 17,5 x 24,5
  • Uvez: Tvrdi uvez
  • Opseg: 482 str.
  • ISBN: 978-953-191-390-4

  • Redovna cijena: 58,24 €
  • Web cijena/osobna kupnja: 52,42 €


Važno je istaknuti činjenicu da je ova knjiga koautorsko djelo. Jedan autor predstavlja područje komunikacije, a drugi predstavlja socijalnu psihologiju. Autori tumačenja i istraživanja neverbalnih fenomena predstavljaju vrlo različite akademske discipline i perspektive – na primjer, komunikologiju, savjetovanje, psihologiju, psihijatriju, lingvistiku, sociologiju, menadžment, fonetiku i druge. Razumijevanje prirode neverbalne komunikacije jedan je uistinu interdisciplinarni pothvat.

Prvi dio knjige upoznaje čitatelja s nekim fundamentalnim spoznajama. Vodeći računa o tim općim stajalištima, drugi, treći i četvrti dio vode čitatelja kroz neverbalne elemente koji su dio svake interakcije: okolinu u kojoj se interakcija odvija, fizičke karakteristike samih sudionika u interakciji i njihovo ponašanje (geste, dodire, izraze lica, usmjeravanje pogleda i glasovne zvukove). Peti, završni dio se fokusira na to kako se ovi pojedini dijelovi interakcije kombiniraju onda kad nastojimo ostvariti neke sasvim uobičajene ciljeve u svakodnevnom životu.

Iz sadržaja: Neverbalna komunikacija – Osnovne perspektive; Korijeni neverbalnog ponašanja; Sposobnost primanja i odašiljanja neverbalnih signala; Utjecaj okoline na ljudsku komunikaciju; Efekti teritorija i osobnog prostora na komunikaciju kod ljudi; Efekti fizičkih karakteristika na komunikaciju kod ljudi; Učinak gesti i držanja tijela na ljudsku komunikaciju; Učinak dodira na ljudsku komunikaciju; Učinak lica na ljudsku komunikaciju; Učinak kontakta očima na ljudsku komunikaciju; Učinak vokalnih znakova koji prate izgovorene riječi; Povezivanje svega – multisignalne poruke.